Syskonrollen formar dig

Yngsta barn - Frida
Som yngsta barn har du fått vara dig själv och inte haft samma press och förväntningar på dig som äldre syskon. Eftersom du har blivit älskad som du är har du ofta fått en trygg självkänsla. Du är också den största individualisten som aldrig behöver ta ansvar och för någon och du lyder inte auktoriteter. Minstingen är den äventyrlige, den som gör tvärtom och bryter mönster. Det är du som klättrar i berg, hoppar fallskärm och utforskar okända stigar. I ett tv-program som "Idol" är till exempel småsyskon överrepresenterande.
 Om lillasyster har en storasyster kan det bli en tävling om vem som är kvinnligast och där vinner lillasyster. Lillasyster med två äldre systrar brukar bli den kvinnligaste av alla kvinnor. Lillasyster med bröder kan bli tuff pojkflicka som proffsboxaren Åsa Sandell. Lillebror med äldre bröder blir ofta rebelliska, typ Magnus Uggla medan lillebror med äldre systrar är den mjukaste manstypen.

Bästa sidor:
Din humor och charm gör dig populär i sällskapslivet. Du är lättsam, rolig, kreativ och äventyrlig. Att vara yngst har gett dig inställningen att allting ordnar sig. Du har också lärt dig att bli sedd genom att vara social och samarbetsvillig. I syskonskaran är du den som är mest modern, radikal och streetsmart.
Sämsta sidor: Du kan bli alltför våghalsigt riskbenägen och rebellisk revoltör. Ibland har du lätt för att ge upp eftersom du ändå aldrig hinner ikapp de äldre syskonen. Vissa yngstabarn förvandlas då till drömmare och livsnjutare som inte anstränger sig i onödan.
Här trivs du inte: Där du inte får den adrenalinkick och rörelsefrihet du behöver. Till exempel i konservativa miljöer med en massa måsten.
Partner: Är du lillasyster som har en storebror så passar du bra tillsammans med en storebror som har en lillasyster. Då får han fortsätta att bestämma och du blir omhändertagen.
Yrke: Entreprenörer, nyskapare, konstnärer. Jobbar gärna med nya och spännande projekt,
Kända yngstabarn: Åsa Sandell, Magnus Uggla, Bill Gates, Jan Stenbeck, prinsessan Madeleine.


Äldstabarn - Nathalie
Alla amerikanska presidenter har varit äldstabarn. Man brukar säga att äldre syskon har den intellektuella och bokliga bildningen, medan småsyskon ofta är streetsmarta. Du är resultatinriktad och pådrivande och har blivit älskad för dina prestationer. Därför forsätter du prestera även när du kommer ut i yrkeslivet. Självförtroendet brukar vara starkt, men eftersom det är kopplat till prestationer så är det inte alltid som självkänslan hänger med. Hur du utvecklas som äldstabarn beror också på vilket kön syskonen har. Kör du om en man som tutar och ger dig fingret är han säkert en storebror med småbröder. Äldstabarnens plikttrogenhet kan förklara varför de löper större risk för hjärtinfarkt och hjärtkärlsjukdomar.

Bästa egenskaper:
Du har en medfödd ledarskapsutbildning. Storasyster blir en duglig chef som är lika duktig på att hantera män som kvinnor. Storebror till systrar klarar av att chefa över kvinnor eftersom han lärt sig konsten att kommunicera med dem.
Sämsta egenskaper: Dominant och kontrollerande. Dålig förlorare som kan bli aggressiv vid rangkonflikt. Jasägare som identifierar sig med föräldrar och auktoriteter.
Här trivs du inte: Om du inte får ta det ansvar som du uppfostras till. I sammanhang där någon jämnårig eller underordnad kör över dig och du riskerar att tappa ansiktet.
Partner: Storasyster bör gifta sig med en man som är lillebror och storebror med en kvinna som är lillasyster. Annars kan det bli strid om rangordningen.
Yrke: Vd, ledare inom företag eller politik.
Kända äldstabarn: Mona Sahlin, Carl Bildt, Jan Eliasson, Fredrik Reinfeldt, Hillary Clinton, Gro Harlem Brundtland och Margaret Thatcher.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0